Jedinstveno: Kis’o kupus party za Dan ljubavi u Nišu

Kis’o kupus party, koji već tradicionalno organizuju Udruženje Humanis i Go klub ProGo iz Niša povodom Sretenjskog turinira u gou, održan je danas u Nišu, tačnije u prostorijama kluba u Ulici Stanka Vlasotinčanina.

Na ovoj manifestaciju okupljaju se ljudi iz komšiluka, igrači goa i prijatelji. Možda neki i ne znaju pravila goa, drevne japanske igre, ali dobro raspoloženje se mora nositi “pod miškom” da bi bio član ove vesele družine.

Sretenjski go turnir je povod da se na ovaj specifičan način kroz druženje s komšijama i prijateljima kluba okupimo. Normalno kupus se “začini” sa nekom butkicom, kolenicom, slaninicom, kako to red nalaže. Tu se svi lepo popričamo, a u naredna dva dana igra se turnir u gou. Kis’o kupus party se uvek padne na Svetog Trifuna ili kako neki vole da kažu Dan ljubavi, a nas je danas poslužilo vreme da se svi lepo provedemo – kažu Željko Veselinović i drugi iz organizacije.

Praksa je da se kiseo kupus stavi još ujutru da se krčka na šporetu na drva. Dok ne stigne oko 14 sati, društvo i prijatelji meze sve po redu, onako domaćinski, niški. Kada stigne kupus, svi uzimaju tanjire u ruke, a tu je i ljut i neljut ajvar “da začini ukusne zalogaje”.

D.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published.