Go – jedan od najstarijih misaonih sportova već pola veka i u Nišu

Laka za početnike, a teška za profesionalce, tako karakterišu misaonu igru go oni koji su dublje ušli u njenu problematiku. Zahvaljujući klubu Student, koji je jedan od najstarijih u Jugoslaviji, u Nišu go ima tradiciju dugu skoro pola veka, a ovog vikenda oni će biti organizatori i velikog međunarodnog turnira u ovom sportu.

Oko 100 najboljih igrača goa iz nekoliko zemalja nastupiće na turniru koji će biti održan u prostorijama niškog Regionalnog centra. Jedan od osnivača Studenta Željko Veselinović kaže da su njihovi članovi vrhunski igrači, pa zato i očekuju dobre rezultate na ovom turniru.

Naši igrači se nalaze širom sveta i to su sve majstori u gou. Niš se na ovom turniru takmiči za najviši plasman, a posebno smo ponosni na to što imamo preko tridesetoro dece, što nijedan klub nije uspeo da sakupi. To su sve deca koja su učlanjena u Evropsku go federaciju – kaže Veselinović.

Student je nastao na Elektronskom fakultetu, a Veselinović je ispričao da su se svake večeri brucoši sakupljali i igrali različite igre, pa im je profesor jednog dana predstavio go, misaoni sport koju su odmah prihvatili i zavoleli.

Zahvaljujući našem profesoru sakupila se kritična grupa studenata koja je više volela da igra go nego da ide na predavanja, ali bez obzira na to mi smo uspeli i da naučimo go i da završimo fakultete. Tako smo oformili klub koji slovi za najbolji klub na teritoriji Zapadnog Balkana – kaže Veselinović.

Jedan od članova niškog go kluba Ivan Todorović, ovim sportom se bavi iz hobija, a ispričao je svoj neobični put.

U početku sam imao neku vrstu odbojnosti prema gou, jer sam išao u srednju školu sa Dušanom Mitićem koji je trenutno prvak Srbije i 5. na svetu. Posle sam ga polako zavoleo i krenuo da igram na časovima i odmorima, pa krenuo u go klub. Bavim se njim iz hobija, pa ne očekujem velike rezultate – rekao je Todorović.


Najvažnije sačuvati “svoju terotoriju”

Jednostavna pravila i oprema goa odaju utisak jednostavne i brze igre, ali veliki broj mogućih poteza i načina na koje se može postaviti strategija ostavljaju mnogo prostora za razmišljanje. Cilj je ograditi što veću teritoriju, ali kada se počne sa partijom jasno je da to nije nimalo lako.

Ovde ne postoje faktori rizika i sreće kao u kartama, a upoređujući ga sa šahom, poznavaoci kažu da je go kompleksniji, kao i da proširuje vidike. Tako ga za razvijanje umnih sposobnosti koriste biznismeni i matematičari.

Nastao na Dalekom istoku, gde je i sada najpopularniji. Zna se da postoji još od perioda pre nove ere, ali tačno vreme različiti istoričari različito i procenjuju. Iz tog razloga postoje i brojne legende o tome ko ga je i kako izumeo, počevši od onih da su to bili carevi, koji su ga koristili da bi njihovi sinovi vežbali svoju stratešku moć, pa do onih da ga je sluga izmislio da bi zabavio gospodara.

Godine nisu bitne za ovaj sport, pa klub prihvata članove svih uzrasta, a svi koji žele da razviju “moždane vijuge”, unaprede sposobnosti ili samo da se zabave, mogu se prijaviti u četvrtak, 16. marta od 18 sati u Regionalnom centru u Nišu.

Autor: M. Jovanović
Izvor: Južne vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.