Evropski turnir u gou u Nišu. Plastično kamenje razvija obe hemisfere mozga

Niš je danas i sutra domaćin Evropskog takmičenja u gou. Učestvuje oko sto takmičara iz 11 evropskih zemalja. Turnir se organizuje povodom velikog jubileja- 45 godina igranja goa u Nišu.

Go je misaona igra, ali i sport. Vodi poreklo iz drevne Kine što ga čini najstarijim sportom i misaonom igrom u svetu- stara je preko četiri hiljade godina. Go se najviše igra u Japanu, Kini i Koreji pa je i logično da tamo bude najpopularniji. Na azijskom kontinetu postoje škole i akademije za go, u kojima su predavači i treneri majstori i profesionalci goa.

U Evropi, go se igra poslednjih stotinak godina. Velika udaljenost je uslovila da sport malo kasnije dođe na stari kontinet i masovno se širi. U Nišu možemo da se pohvalimo majstorima goa , to su braća Dušan i Nikola Mitić. Dušan je na svetskom prvenstvu bio sedmi, a obojica su na korak da se goom bave profesionalno.

Miodrag Stanković Keks jedan je od najjačih igrača. On je majstor petog dana (titula u gou), koji je ujedno i predsednik go saveza Srbije. Sedište je u Nšu jer se u našem gradu on najviše i igra.

U našem gradu postoje dva go kluba- Student i Pro go. Povod za takmičenje u Nišu je 45 godina postojanja i igranja goa, kada je osnovan i prvi goo klub na Elektronskom fakultetu. Tim povodom razgovarali smo sa osnivačicom go kluba „Student“ Mirjanom Rašić Mitić, inače profesorkom matematike u osnovnoj školi Sveti Sava.

Imala sam sreću da upoznam neke goaše kada sma bila mlađa. Tada su moja interesovanja bila drugačija i raznovrsna. Jedno od tih je upravo ovaj sport u koji sam se zaljubila. Iz privatnih razlika nastupio je period mirovanja bavljenja sportom, ali su me današnje generacije dece podstakle da pokrenem go sekciju i tako ih privolim da se smire i naučim ih nečemu novom. Tako sam u saradnji sa klubom Pro go donosila table, dovela entuzijaste koji bi radili sa njima. Tako je sve počelo u januaru prošle godine, a već u martu 2016. godine stekli smo uslov da učestvujemo na juniorskom evropskom prvenstvu na Paliću“, kaže Mirjana.

Kroz školu goa prošlo je 40-oro dece, a 20 tak je ostalo da se aktivno bavi sportom. Među njima je aktuelni juniorski prvak Saša Radenković u kategoriji do 16 godina i Nemanja Gajić u kategoriji do 12 godina.

Iva Jovanvić učenica šestog razreda OŠ Sveti Sava prenosi svoja iskustva.

Go treniram oko godinu dana. U početku mi se činilo kao teška igra, a kasnije mi se dopala i postala zanimljiva. Od svih igara, go mi se najviše sviđa, a razlika je u tome da što se više igra, sve je manje znamo. Preporučila bih je deci jer je meni matematika sada postala lakši predmet jer u igri ima mnogo računjanja i matematičkih stvari“, tvrdi ona.

Nikola Ilić (OŠ Ratko Vukićević) i Iva Jovanović (OŠ Sveti Sava)

Sličnog mišljenja je i Nikola Ilić učenik osmog razreda OŠ „Ratko Vukićević“.

Preko tate sam se zainteresovao za go i tako ušao u priču. To je porodičan sport u našoj kući i igram ga od malih nogu. Go pokreće na razmišljanje. Znanje goa može da se primeni na različite sfere života. Učestvovao sam na juniorskom prvenstvu Evrope i preporučio bih ga mojim vršanjacima jer je go interesanatan i jednostavan. Kako se više igra, postaje sve komplikovanije“, dodaje on.

Go mnogi povezuju sa šahom međutim, jedina njihova sličnost je da su misaoni sportovi. U gou postoje jasna pravila koja su laka za učenje, a nakon toga se pravi veliki broj kombinacija, mnogo veći nego u šahu. Igra je svaki put nova kad se sedne za go tablu, a ujedno i nova jer je nova partija donosi mnogo novih mogućnosti i kombinacija.

Go igraju dva igrača sa figurama koje mi popularno zovemo kamenovi i koji liče na oblutke- crni i beli koji se stavljaju na tablu 19×19 polja, naizmenično po jedan potez koji je statičan. Osnovni cilj je da se ogradi jedan prostor na tabli koji će pri prebrojavanju biti vaša teritorija i vaši poeni. Vi ograđujete vaš prostor, ali je protivnik tu da vas u tome spreči. Strategijska je igra i nije vremenski ograničena kao u šahu. Igra se sa po 180 kamenova“, dodaje ona.

Na turniru u Nišu bilo je učesnika od šest i po godina pa do najstarijeg koji ima70. Ukupno je došlo 100-nak igrača iz 11 zemalja Evrope. Ovo za Niš znači ne samo popularizacija goa već i da se grad pojavio kao nova zvezdica na mapi Evrope u kojem će se organizovati takmičenja. Od go federacije dobijena je mogućnost da se ovo registruje kao turnir  C kategorije. Na osnovu 22 jaka majstora ovo će biti jako takmičenje pa iduće godine očekujemo veći broj učesnika.

Go igrač može se postati vrlo lako-dolaskom u ova dva kluba, Pro go ili Student. Ja sam od centra za promociju nauke dobila grant od kojeg sam kupila garniture i na taj način omogućila da se deca u Regionalnom centru bave goom.

Go za razliku od šaha razvija obe hemisfere mozga čoveka- kreativnu i logičku. Studije su pokazale da go doprinosi boljem sazrevanju , deluje smirujuće na decu, smanjuje njihove frustracije, uči ih bontonu – poštovanju protivnika, a kod mojih đaka sam primetila napredak u sticanju matematičkog znanja i postignuća“, završila je Rašić Mitić.

Autor: Vladana Simić

Leave a Reply

Your email address will not be published.